Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2009.10.01. 00:24 mallorca007

Ungarn

 Mindenekelőtt azt kell tudni, hogy magyarokkal ritkán találkozunk, amerre járunk, de ha találkozunk, akkor majdnem mindig jó élményekkel „zárjuk” le. Sajnos egy negatív élményünk van, amit most meg is fogok osztani a világgal.

Történ egyszer ugyanis, egy koncert alkalmával, hogy megkérdeztük a közönséget, ki honnan jött. Ilyenkor perszer szépen felsorolunk minden lehetséges régiót, amibe nem véletlenül Magyarország is beletartozik. Ritkán, de felemelik emberek a kezüket, aminek többnyire nagyon jó hangulatú beszélgetések az eredményei.

Magyarországról van-e itt valaki?- hangzott el a kérdés, majd kisvártatva, valahonnan a sötétből két kéz emelkedett a magasba. Két hölgy ült egy asztalnál, ránézésre anyja lánya.

Megörültünk, ilyenkor mindig melegség tölt el, kicsit közelebb visz az otthonhoz.

Ferivel mindketten, szentül meg voltunk győződve arról, hogy a koncert végén, majd beszélünk pár szót, ehhez képest az utolsó dal közben felálltak és elmentek egy fejbiccentés nélkül.

Borzasztó érzés volt, kicsit megint abban a jó savanyú, „gratulálok, pont ennyi eszed van” országban éreztük magunkat.

Elképesztő.

Aztán szép lassan megértettem azt, amit már más magyaroktól hallottam, hogy ha megtudják a másikról, nyaralás közben hogy magyar, nem szólnak hozzájuk inkább. A magyarok sajnos kicsit másképp látják a világot, akárcsak más országokban élő hasonló kategóriájú emberek.

Egy szóba kerül tezsvéreim és máris jobb a hangulat. Olyan ez egy kicsit, mint a bocsánat szó, nehezen mondják ki az emberek, pedig sokat segít.

Ezt lezárva csak annyit, hogy legalább pár kedves szót ne legyünk lusták adni, semmibe sem kerül.

Van itt egy igen érdekes másfajta kérdés is.

Az pedig azokról szól, akik magyarok ugyan, de már hosszú-hosszú évek óta mondjuk más országban élnek, jelenesetben, Németországban.

Kedves család, hosszú évek óta külföldön élnek, a világ majdnem minden pontján eltöltöttek valamennyi időt, többnyire a családfő munkája miatt. Fizikus.

Két fiú, 32-35.

Tökéletes összhang, kedves emberek, intelligens, értelmes, jó hangulatú család. Magyarok, legbelül. A Magyarországról van itt valaki kérdésre tették fel a kezüket annak ellenére, hogy mondjuk a fiatalabb fiú 6 éve nem volt, ha jól emlékszem.

MAGYAROK, de valahogy mégsem, vagy talán igen. Amikor a barátaimra gondolok, akik azt a színvonalat képviselik, ami nekem normális, akkor azt gondolom, IGEN ezért jó otthon lenni. Náluk is ezt éreztem, pedig ők igazán nem magyarok, hisz alig vannak otthon, de mégis van bennük egy jó adag paprikás krumpli. Szépen lassan rá kell, hogy jöjjek, a magyarság, mint olyan, elsősorban függ értelmi színvonaltól, majd csak aztán a csárda, paprika, ostor, betyár, gulyás érzéstől.

Emberi. Talán ez a legjobb kifejezés, ami elválaszt minket az állattól. Sajnos egyre kevesebbünket választja el.

Már úgy kezdődik, hogy tízen, az eltöltendő napjaim száma. Ennek aztán nagyon örülök. Végre. Persze ezek a napok telnek a legnehezebben.

Itt volt egy volt kollégám a Robi, aki jó, hogy jött. Nevettünk, sőt röhögtünk, sokat beszélgettünk, aztán megint röhögtünk, és olyan gyorsan eltelt az egy hét, hogy észre sem vettük. Segített, hogy elteljen. Köszi, Robi.

Tehát, a lényeg, hogy hamarosan újult erővel érkezem haza, más emberként talán, de ugyanolyan hülyén, mint eddig voltam. Sok időm volt értékelni dolgokat, sokat filozofáltam az élet nagy kérdésein meg minden.

Az eredmény megvan. Haza kell mennem. Vár rám a család a barátok, a régi cimborák, és mindenki, aki számít, akinek számítok.

Hamarosan jövök.

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nameseljmivan.blog.hu/api/trackback/id/tr971419758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beszter3 2009.10.01. 07:40:47

Szerintem annak az anya-lánya párosnak itthon is "ciki" magyarnak lenni! Ez az a típus, aki 3 hét Mallorca után már töri is a magyart! Pfff..
Valakiben vagy megvan a magyarság öntudat, vagy nincs!
Azt nem akarom hinni, hogy általános, hogy a magyarok kint inkább nem ismerik meg egymást.. Ha megvan az a bizonyos magyarság érzés, az külföldön inkább felerősödik, nem?
Aztán vannak olyanok is, akiben némileg túlteng..tegnap a Grabo tetovált egy nagydarab kopasz derekára "nagymagyarország térképet birodalmi sassal", meg minden..:)))

beszter3 2009.10.01. 07:42:54

Ja, és gyere már haza!!!
Majd kimegyünk a pajta mellé, mert a pajta belsejében vakolnak!:)))))))

tlac 2009.10.01. 09:06:02

én voltam a magyar anya!

mallorca007 · http://nameseljmivan.blog.hu/ 2009.10.02. 10:05:02

@beszter3: vannak persze olyanok akikben tulteng, de azok ugyanolyan egyszerűek mint egy lejtő. na a noooormális az lenne ha erősödne, de miért jó az bárkinek...nem?

rokii 2009.10.05. 21:39:18

en koszonom! de tenyleg! :)

extasia 2009.10.09. 16:19:50

Sajnos, egyre gyakoríbb ez a viselkedés.De gondolkoztál már, hogy miért is van ez így? Hogy miert a magyarok inkább "elbújnak"- a hideg vállállát mutat a honfitársának mint egy udvarias csevegés kezdenél? Sok országban jártam már, kettős állampolgársággal rendelkezem, de szerintem az egyik ok, hogy miért is viselkednek így a magyarok az a neveltetésükre vezethető vissza. Hiába élünk a modern világban, amikor a iskolarendszerbe vagy egy munkahelyre kerülve még mindig a régi szlogenek csengenek a fülenkbe. Olyasmik, minthogy csak a legokosabb (amit a magyar gyakran összetéveszt a diplomák és nyelvvizsgák számával) lehet sikeres.

A magyarok nagyon jó lexikális tudással rendelkeznek, de hol van itt a csapatmunka, ami USA-ban vagy Németországban olyan nagy szerepet játszik? Ha mi egy csoportba kerülünk akkor inkább az irigység és a hátunk mögötti kibeszélések folynak. Ha már nekünk nem sikerül valamit, akkor a másiknak se legyen jobb. Egy nép vagyunk, de néha azaz érzésem, hogy itt belföldön több az ellenfél, mint külföldön. Ahelyett, hogy egy kötélnél húznánk mindenféle más irányban húzunk és aztán csodálunk, hogy ott állunk ahol állunk.
Úgyhogy, igen, semmibe se kerül, ha egy kis mosollyal vagy szóval köszönünk a másiknak. És a művészet, legyen ez zene vagy a tánc csodálatos eszköze az embereket közelebb hozza egymáshoz. :)
süti beállítások módosítása